Praxe na naší škole

Žáci na všech oborech mají doplněnou teoretickou výuku odbornou praxí.

Obor Kuchař-Číšník

Odborný výcvik je organizovaný v týdenních cyklech. Žáci pracují pod dohledem mistra odborného výcviku. Pracovní doba v prvním ročníku je šest hodin, ve druhém a třetím ročníku sedm hodin. Cílem odborného výcviku je poskytnout žákům ucelené poznatky z oblasti gastronomie a získání profesních dovednosti a návyků z kuchařské technologie a stolničení.

Cíle odborného výcviku - praxe

Žáci se nejdříve seznamují s provozem kuchyně a odbytového střediska, zásadami práce v kuchyni a v odbytovém středisku, bezpečností práce a požární ochrany a principy HACCP. Žáci jsou během praktického vyučování rozděleni do skupin, které připravují výrobky studené kuchyně, hotová jídla a přílohy, minutková jídla a restaurační moučníky. Jedna skupina se věnuje obsluze hostů. Samozřejmostí je i úklid pracoviště. Skupiny se pravidelně střídají tak, aby se každý žák seznámil se všemi pracovními činnostmi.

Zkušenosti z barmanství a somelierství získávají naši žáci v odborných kurzech a při účasti v soutěžích. Součástí odborného výcviku jsou i odborné kurzy (např. sommelierský, barmanský, kurz vyřezávaného ovoce a zeleniny, sushi, flambování...) a semináře (např. studená kuchyně, zahraniční kuchyně, staročeská kuchyně, restaurační moučníky, francouzské dezerty, vánoční cukroví).

Vybavení školy vlastními gastro pracovišti

Akademie hotelnictví a cestovního ruchu disponuje následujícími pracovišti sloužícími pro výuku

  • Školní cvičná kuchyně. Školní cvičná kuchyně je vybavena veškerým vybavením včetně profesionálního programovatelného konvektomatu potřebným pro přípravu pokrmů. V rámci školní cvičné kuchyně žáci cvičí přípravu snídaní, slavnostních a netradičních tabulí (zvěřina, sushi). Školní cvičná kuchyně je používána pro semináře a kurzy.
  • Školní cvičná restaurace. Školní cvičná restaurace má kapacitu pro 50 hostů, je vybavena chladicím boxem na víno a další nápoje i veškerým sklem a dalším nádobím pro různé druhy servírování. Slouží pro nácvik techniky obsluhy, stolničení, oslav a speciálních seminářů. Školní cvičná restaurace je umístěna vedle školní kuchyně.
  • Středisko praktického vyučování. Při školní jídelně Akademie Hotelnictví a Cestovního ruchu působí středisko praktického vyučování, kde si mohou žáci vyzkoušet přípravu i nejnáročnějších pokrmů v rozsahu od tří do cca 70ti jídel pro každý pokrm. Žáci zde působí pod vedením hlavního kuchaře školní jídelny a pod současným vedením vedoucího odborného výcviku.

Přidělení na pracoviště

  • Učni v 1. a 2. ročníku pracují střídavě (po týdnech) ve středisku praktického vyučování, které je zřízeno ve školní jídelně Akademie hotelnictví a cestovního ruchu – střední škola, Nade Mží 1, Plzeň Skvrňany, a u smluvních partnerů v Plzni.
  • Ve 3. ročníku jsou žáci umístěni na stálo na pečlivě vybraná pracoviště, se kterými po mnoho let spolupracujeme. Pracovní doba ve třetím ročníku je sedm hodin. Během odborného výcviku ve třetím ročníku žáci pracují v kuchyních a v obsluze.

Praxe oboru Kuchař – číšník


Obor Hotelnictví

Odbornou praxi absolvují žáci všech ročníků oboru Hotelnictví. Výuka v rámci praxí se uskutečňuje podle Školního vzdělávacího programu. Praxe několikrát týdně navštěvuje pověřený pracovník školy, který kontroluje vedení deníku praxe a organizuje činnosti které žák praktikuje. Tím je zaručeno v rámci praxí vykonávání skutečně odborných činností.

Odborná bloková praxe

V 1. až 3. ročníku získávají žáci zkušenosti celý měsíc na pečlivě vybraných pracovištích, se kterými již mnoho let spolupracujeme. Čtvrtý ročník absolvuje praxi v rozsahu deseti dnů během měsíce září. Pracovní doba je pět hodin denně. Žáci se nejprve seznamují s provozem kuchyně a odbytového střediska, zásadami práce v kuchyni a obsluze, bezpečností práce a požární ochrany a principy HACCP. Poté pracují v kuchyni a v obsluze pod dohledem zkušených instruktorů. Cílem blokové učební praxe je získat ucelené poznatky z oblasti gastronomie a zvládnutí profesních dovednosti a návyků z kuchařské technologie a stolničení.

Pravidelná učební praxe pro 3. a 4. ročník

Učební praxe je zařazena do rozvrhu 3. a 4. ročníku. Jeden den v týdnu chodí žáci na učební praxi do smluvních podniků, kde pracují v přípravě pokrmů a v obsluze pod dohledem zkušených instruktorů. Cílem odborné a učební praxe je získat povědomí o chodu stravovacího a hotelového provozu.

Součástí odborné a učební praxe jsou i odborné kurzy (např. sommelierský, barmanský, sushi, grilování, slavnostní stolování) a semináře (např. studená kuchyně, zahraniční kuchyně, staročeská kuchyně, restaurační moučníky, francouzské dezerty, vánoční cukroví).

Hotely využívané pro praxe

Pravidelné i blokové praxe jsou vykonávány v:

  • Vienna House Easy Pilsen (4****)

Pokud to vzdělání studenta vyžaduje, mohou být pro praxi využívané i další gastro provozy, zde neuvedené.

Sani Resort - Recko


Obor Cestovní ruch

Odbornou praxi absolvují žáci 1. až 4. ročníku v rámci předmětu Praktická cvičení a při mimorozvrhových akcích pořádaných školou. Cílem odborné praxe je získat dovednosti a povědomí o zákonitostech práce s klienty cestovní kanceláře.
V odborné praxi používají žáci znalosti získané v profilových předmětech – Cestovní ruch, Průvodcovství, Zeměpis cestovního ruchu, Historie, Psychologie, Ekonomika, Rétorika a Praktická cvičení.

Během praxe pracují žáci na přípravných prácích pro plánování, realizaci a vyučtování akce, připravují itineráře výletů, trasy a harmonogramy zájezdů, včetně cenových kalkulací a animační programů pro své „klienty", kteří se rekrutují z řad jejich spolužáků nebo jiných subjektů ( základních a mateřských škol, sociálních zařízení). Během výletů a zájezdů provádějí také výklad. Zpracovávají informační minima a excerpční listy.

Nejlepší žáci v rámci praxe budou pracovat v následujících lokacích:

  • Sani Resorts, Řecko. Sani resorts je jeden z největších řeckých resortů, kombinace hotelu, maríny a vesnice. Podmínkou praxe jsou výborné studijní výsledky z anglictiny.
  • Daen international. Daen international je známá česká cestovní kancelář. Podmínkou praxe jsou výborné studijní výsledky z oblasti cestovního ruchu, žák musí být schopen aktivně navrhovat katalogy.
  • Školní cestovní kancelář. Skutečná cestovní kancelář zřízená Akademií hotelnictví a cestovního ruchu.

Vrámci praxe naši žáci navštěvují i zahraniční akce: Pravidelná návštěva na jedné ze dvou největších akcí průmyslu cestovního ruchu:

V nadcházejícím roce navštíví vybraní žáci také Světovou výstavu v Miláně

Žáci jsou také pravidelnými návštěvníky besed se známými cestovateli, kteří studentum přiblíží zajímavé destinace a umožní jim lépe obsáhnout světové destinace.

Cílem praxe je získat co nejvíce praktických zkušeností a povědomí o práci pracovníka v cestovním ruchu, průvodcovských a animačních programech. Součástí praxe jsou i odborné kurzy (např. lyžařský, první pomoci, střelecký, horolezecký a kurz teambuildingu...).

Aktuality a akce školy

Pozvánky k přijímací…

Vážení uchazeči o studium na naší škole a vážení zákonní zástupci, dne 27. 3. 2024 vám byly na vaši e-mailovou ...

včera


Gastro kroměříž 2024

V úterý 19.3. 2024 jsme se s kuchařským a sommelierským týmem zúčastnili soutěže Gastro Kroměříž 2024. Za tým kuchařů byl ...

25. 3. 2024


Rozhovor s Markem Beštou ze…

Naším cílem je, aby žáci dostudovali a zůstali v oboru, říká provozní předních plzeňských restaurací Marek Bešta. ...

13. 3. 2024


Exkurze do pivovaru…

Součástí studia oboru Hotelnictví jsou také různé exkurze, při kterých si žáci mohou vyzkoušet, co se naučili ve škole. Jednou ...

29. 2. 2024


Těšínská karafa 2024

Letos proběhl již 17. ročník sommelierské soutěže TĚŠÍNSKÁ KARAFA 2024, kterou, pod záštitou Asociace someliérů ČR, ...

21. 2. 2024


Den pohádek pro MŠ - 15.…

Jednou z činností, kterou se žáci Cestovního ruchu učí, je příprava programu pro Mateřské školky. Tentokrát si vymysleli zábavu v ...

15. 2. 2024


Valentýnské menu 15.2.2024

Dne 15.2.2024 uspořádali žáci třídy HT4 (Hotelnictví) banketní večeři v salonku AHCR. Večeře byla na téma Svatý Valentýn a vše se ...

15. 2. 2024


Příprava na soutěž…

V rámci přípravy na soutěž „Odhalujeme méně známé české památky“ navštívili žáci třídy CR3 ...

5. 2. 2024


Zabijačka 1.2.2024

Vůně čerstvých jitrnic, jelit, tlačenek, ovaru, klobás, polévky a dalších tradičních pochoutek se ve čtvrtek 1. února 2024 linula ze dvora ...

1. 2. 2024


Skenování dokumentů -…

Pro skenování dokumentů, zejména příloh pro podání elektronické přihlášky na střední školy, doporučujeme ...

5. 2. 2024


Zpracovávám...
Napište nám

Odesláním požadavku souhlasíte se zpracováním osobních údajů.