Proč studovat učební obor Kuchař-Číšník?

„Řemeslo má zlaté dno", toto okřídlené pořekadlo v současné době stále více nabývá na pravdivosti. Poptávka na trhu práce po odbornících v oboru kuchař – číšník tomuto tvrzení dává za pravdu.

Naše škola připravuje odborníky v oboru kuchař číšník, poskytuje jak nezbytný teoretický základ znalostí, tak i velké množství praktických zkušenosti, které žáci ocení při vstupu do pracovního procesu. Při odborném výcviku žáků je podporován individuální růst, každý může uplatnit svoji kreativitu, svůj osobitý přístup, svůj talent, své nadání....

Absolvent se uplatní při výkonu povolání kuchař nebo číšník v pozici zaměstnance ve velkých, středně velkých i malých provozech, či může soukromě podnikat v pohostinství. V současné době lze najít uplatnění také v zemích EU. Absolventi se připravují na tuto možnost výukou dvou cizích jazyků, která je zaměřena zejména na znalost odborné terminologie a dále komunikativní znalost jazyka v prostředí gastronomie, zejména interakci mezi hostem a obsluhou.

Proč další michelinská hvězdička (toto nejprestižnější gastronomické ocenění) nemohlo v budoucnu putovat do podniku našeho absolventa? Proč by právě na půdě naší školy nemohla vyrůst další legenda v oboru gastronomie, jakou bezpochyby jsou např. Zdeněk Pohlreich či Roman Paulus? Proč by se na půdě naší školy nemohli zrodit šéfkuchaři, kteří budou vařit poctivé české pokrmy z českých surovin a vrátí českou kuchyni na světovou úroveň? Společnou prací učitelů a žáků se tento cíl nezdá vůbec nemožný.

Vedle všeobecně vzdělávacích předmětů (zejména cizích jazyků - angličtiny a němčiny) se žáci v tomto oboru naučí všem dovednostem potřebným k přípravě jídel teplé a studené kuchyně a zvládnou techniku obsluhy a s ní související činnosti. Seznámí se se zásadami správné výživy, dokáží sestavit jídelní a nápojový lístek, mají přehled o složení jídel a nápojů. Odborné předměty jsou rozšířené o předmět Barmanství, ve kterém získají žáci znalosti a dovednosti z práce barmana (vyučuje Člen České barmanské asociace). Naučí se obsluhovat technická zařízení v gastronomických provozovnách. Výuka probíhá střídavě týden ve škole a týden na smluvním pracovišti s kvalifikovaným odborným vedením. Zdravotní způsobilost pro zvolený obor musí posoudit a písemně potvrdit lékař. Žákům je k dispozici elektronická knihovna.

Přidanou hodnotou oboru studia Kuchař – číšník je praktická výuka na naší škole ve vlastním středisku odborného výcviku. Žáci zde pod vedením učitele odborného výcviku poznávají všechny taje gastronomie. Denně připravují polévku, dvě hlavní jídla, dvě jídla na objednávku, saláty a pokrmy studené kuchyně a moučníky pro vlastní bufet. Všechna jídla se připravují pro různé kategorie strávníků, proto se žáci zároveň naučí přizpůsobovat složení jídelního lístku a chuť jídel různým skupinám strávníků podle věku, pohlaví, pracovního zařazení, zdravotního stavu a životních podmínek. Další výhodou je, že mají naši žáci okamžitou zpětnou vazbu, jejich spolužáci jim okamžitě sdělí, co jim chutnalo a k čemu mají výhrady. Součástí odborného výcviku jsou odborné semináře spojené s praktickou výukou, např.: italská kuchyně, studená kuchyně, pečení vánočního cukroví, zabijačkové hody nebo třeba restaurační moučníky.

Během studia mohou žáci absolvovat certifikované kurzy k rozšíření vědomostí a dovedností (barmanský, sommelierský, baristický, kurz vyřezávání ovoce a zeleniny). Absolventi se uplatní ve všech typech zařízení poskytujících stravovací služby. Zvlášní oblastí, na kterou klademe velký důraz je výchova studentů k podnikavosti.

• Dlouhodobá perspektiva
• Je to kreativní obor
• Možnost dobrého uplatnění
• První krok k nadstavbovému studiu podnikání
• Příprava na praktický život - studentské firmy

Úspěšným ukončením studia a vykonáním závěrečné zkoušky podle Jednotného zadání závěrečných zkoušek dosáhne absolvent středního odborného vzdělání a získá výuční list pro výkon svého povolání. Po nezbytném zapracování se absolventi uplatní ve všech druzích a typech podnikatelských subjektů ve svém oboru. Mají rovněž možnost absolvovat na naší škole nástavbový obor Podnikání a dosáhnout tak úplného středního odborného vzdělání.

Hotelová škola Plzeň - kuchař, číšník, barman

Aktuality a akce školy

Rozhovor s Markem Beštou ze…

Naším cílem je, aby žáci dostudovali a zůstali v oboru, říká provozní předních plzeňských restaurací Marek Bešta. ...

13. 3. 2024


Exkurze do pivovaru…

Součástí studia oboru Hotelnictví jsou také různé exkurze, při kterých si žáci mohou vyzkoušet, co se naučili ve škole. Jednou ...

29. 2. 2024


Těšínská karafa 2024

Letos proběhl již 17. ročník sommelierské soutěže TĚŠÍNSKÁ KARAFA 2024, kterou, pod záštitou Asociace someliérů ČR, ...

21. 2. 2024


Den pohádek pro MŠ - 15.…

Jednou z činností, kterou se žáci Cestovního ruchu učí, je příprava programu pro Mateřské školky. Tentokrát si vymysleli zábavu v ...

15. 2. 2024


Valentýnské menu 15.2.2024

Dne 15.2.2024 uspořádali žáci třídy HT4 (Hotelnictví) banketní večeři v salonku AHCR. Večeře byla na téma Svatý Valentýn a vše se ...

15. 2. 2024


Příprava na soutěž…

V rámci přípravy na soutěž „Odhalujeme méně známé české památky“ navštívili žáci třídy CR3 ...

5. 2. 2024


Zabijačka 1.2.2024

Vůně čerstvých jitrnic, jelit, tlačenek, ovaru, klobás, polévky a dalších tradičních pochoutek se ve čtvrtek 1. února 2024 linula ze dvora ...

1. 2. 2024


Skenování dokumentů -…

Pro skenování dokumentů, zejména příloh pro podání elektronické přihlášky na střední školy, doporučujeme ...

5. 2. 2024


Školní přijímací…

Mimo povinně zákonné jednotné přijímací zkoušky, která je pro všechny stejná existuje ještě Školní ...

31. 1. 2024


Únorová zabijačka

Už druhým rokem bude naše škola pořádat tradiční zabijačku! Prodej ve dvoře bude probíhat ve čtvrtek 1.2.2024 od 13:00 do 18:00 hodin. Budete mít ...

23. 1. 2024


Zpracovávám...
Napište nám

Odesláním požadavku souhlasíte se zpracováním osobních údajů.