Praxe učňovského oboru Kuchař - Číšník

Odborný výcvik je organizovaný v týdenních cyklech. Studenti pracují pod dohledem mistra odborného výcviku. Pracovní doba v prvním ročníku je šest hodin, ve druhém a třetím ročníku sedm hodin. Cílem odborného výcviku je poskytnout studentům ucelené poznatky z oblasti gastronomie a získání profesních dovednosti a návyků z kuchařské technologie a stolničení.

Cíle odborného výcviku - praxe

Žáci se nejdříve seznamují s provozem kuchyně a odbytového střediska, zásadami práce v kuchyni a v odbytovém středisku, bezpečností práce a požární ochrany a principy HACCP. Žáci jsou během praktického vyučování rozděleni do skupin, které připravují výrobky studené kuchyně, hotová jídla a přílohy, minutková jídla a restaurační moučníky. Jedna skupina se věnuje obsluze hostů. Samozřejmostí je i úklid pracoviště. Skupiny se pravidelně střídají tak, aby se každý student seznámil se všemi pracovními činnostmi.

Zkušenosti z barmanství a somelierství získávají naši žáci v odborných kurzech a při účasti v soutěžích. Součástí odborného výcviku jsou i odborné kurzy (např. sommelierský, barmanský, kurz vyřezávaného ovoce a zeleniny, sushi, flambování...) a semináře (např. studená kuchyně, zahraniční kuchyně, staročeská kuchyně, restaurační moučníky, francouzské dezerty, vánoční cukroví).

Vybavení školy vlastními gastro pracovišti

Akademie hotelnictví a cestovního ruchu disponuje následujícími pracovišti sloužícími pro výuku

  • Školní cvičná kuchyně. Školní cvičná kuchyně je vybavena veškerým vybavením včetně profesionálního programovatelného konvektomatu potřebným pro přípravu pokrmů. V rámci školní cvičné kuchyně studenti cvičí přípravu snídaní, slavnostních a netradičních tabulí (zvěřina, sushi). Školní cvičná kuchyně je používána pro semináře a kurzy.
  • Školní cvičná restaurace. Školní cvičná restaurace má kapacitu pro 50 hostů, je vybavena chladicím boxem na víno a další nápoje i veškerým sklem a dalším nádobím pro různé druhy servírování. Slouží pro nácvik techniky obsluhy, stolničení, oslav a speciálních seminářů. Školní cvičná restaurace je umístěna vedle školní kuchyně.
  • Středisko praktického vyučování. Při školní jídelně Akademie Hotelnictví a Cestovního ruchu působí středisko praktického vyučování, kde si mohou studenti vyzkoušet přípravu i nejnáročnějších pokrmů v rozsahu od tří do cca 70ti jídel pro každý pokrm. Studenti zde působí pod vedením hlavního kuchaře školní jídelny a pod současným vedením vedoucího odborného výcviku.

Přidělení na pracoviště

  • Učni v 1. a 2. ročníku pracují střídavě (po týdnech) ve středisku praktického vyučování, které je zřízeno ve školní jídelně Akademie hotelnictví a cestovního ruchu – střední škola, Nade Mží 1, Plzeň Skvrňany, a u smluvních partnerů v Plzni.
  • Ve třetím ročníku jsou žáci umístěni na stálo na pečlivě vybraná pracoviště, se kterými po mnoho let spolupracujeme. Pracovní doba ve třetím ročníku je sedm hodin. Během odborného výcviku ve třetím ročníku žáci pracují v kuchyních a v obsluze.

Praxe oboru Kuchař – číšník:

  • Vinárna Jadran Plzeň centrum
  • Vinárna Ořechovka - Plzeň Slovany
  • Švejk restaurant - Plzeň Bory
  • Parkhotel - Plzeň Bory
  • Comix - Plzeň centrum
  • U Lízalky - Plzeň Bory
  • U Majáku - Plzeň Slovany

Na vyhlídce Plzeň Doubravka - pouze obědy

 

 

 Restaurant Jadran Plzeň centrum Vinárna Ořechovka Plzeň Slovany Švejk restaurant Plzeň Bory Parkhotel Plzeň Comix na Plzeň centrum U Lízalky Plzeň Bory U Majáku Plzeň Slovany Na vyhlídce Plzeň Doubravka

 

16. 2. 2018

"Mám za sebou šesti týdenní stáž v restauraci Next-door by Imperial plnou moderní gastronomie, profesionálního přístupu a skvělých zkušeností. Mnohé jsem se naučil a byl zapojen i do samotného výdeje jídel. Jsem rád za příležitost tu pracovat a doufám, že jsem tu nebyl naposled."
Jakub Husník


22. 9. 2017

V sobotu se z chorvatské Crikvenice na Istrii vrátili do České republiky účastníci animačního kurzu pro vybrané studenty oboru Cestovní ruch. Chorvatsko je známé svým mořem a také jako tradiční destinace českých turistů, proto je ideálním místem pro nácvik animátorských dovedností. Navíc šance prodloužit si léto o týden plný zábavy také není k zahození.


29. 5. 2017

Pod vedením zkušených instruktorů vyrazili dnes studenti druhého ročníku cestovního ruchu na vodácký výcvik.

Všichni dostali kánoe, vesty a pádla a Ahoooj, můžeme vyrazit.

Podívejte se na video na youtube


20. 10. 2015

U příležitosti dne absolventů Pedagogické fakulty a zároveň u příležitosti nástupu nového děkana PF Plzeň do funkce jsme připravovali, pekli, vařili, smažili, zaváželi, organizovali raut.

Pan děkan nám po akci zaslal moc milé poděkování.


Aktuality a akce školy

Přednáška…

V dnech 21. a 22. 4.2021 proběhly přednášky v rámci distanční výuky. Tyto přednášky nám zajistila přední společnost v ČR a na ...

28. 4. 2021


Bulletin - jaro 2021

Vychází jarní číslo školního časopisu, ve kterém se dozvíte mnoho zajímavostí. Můžete se těšit například ...

24. 4. 2021


Přednáška na téma:…

Dne 14. 4. 2021 proběhla přednáška na téma "Organizace velkých gastronomických akcí". Prostřednictvím platformy ZOOM měli studenti možnost ...

16. 4. 2021


Úpravy ve škole

Milí studenti, během distanční výuky nezahálíme ani my, kromě výuky dochází k drobným i větším úpravám ...

16. 4. 2021


Výsledky 1. kola…

Dne 5. 3. 2021 rozhodla ředitelka školy o prominutí školní přijímací zkoušky uchazečům o studium ve školním roce 2021/2022, kapacita ...

5. 3. 2021


Změna provozní doby…

Provozní doba sekretariátu školy od 4. 3. 2021 pondělí - pátek od 8:00 do 12:00 Mimo tuto dobu nám, prosím, napište email, rádi ...

4. 3. 2021


Cestovatelské setkání na…

Vážení studenti, v dohledné době asi nikam nevycestujeme, proto jsme rádi, že se podařilo zajistit alespoň přednášku s cestovatelem. O své ...

3. 3. 2021


Přijímací řízení -…

Vážení uchazeči o studium, dovolte mi, abych Vás seznámila s formou přijímacího řízení na Akademii hotelnictví a cestovního ...

14. 2. 2021


Přijďte se k nám podívat…

Dne 11.02.2021 od 8:00 do 15:00 proběhne den otevřených dveří. V tomto termínu si můžete prohlédnout školu na základě předchozí domluvy na ...

11. 2. 2021


Zpracovávám...
Napište nám