Praxe učňovského oboru Kuchař - Číšník

Odborný výcvik je organizovaný v týdenních cyklech. Studenti pracují pod dohledem mistra odborného výcviku. Pracovní doba v prvním ročníku je šest hodin, ve druhém a třetím ročníku sedm hodin. Cílem odborného výcviku je poskytnout studentům ucelené poznatky z oblasti gastronomie a získání profesních dovednosti a návyků z kuchařské technologie a stolničení.

Cíle odborného výcviku - praxe

Žáci se nejdříve seznamují s provozem kuchyně a odbytového střediska, zásadami práce v kuchyni a v odbytovém středisku, bezpečností práce a požární ochrany a principy HACCP. Žáci jsou během praktického vyučování rozděleni do skupin, které připravují výrobky studené kuchyně, hotová jídla a přílohy, minutková jídla a restaurační moučníky. Jedna skupina se věnuje obsluze hostů. Samozřejmostí je i úklid pracoviště. Skupiny se pravidelně střídají tak, aby se každý student seznámil se všemi pracovními činnostmi.

Zkušenosti z barmanství a somelierství získávají naši žáci v odborných kurzech a při účasti v soutěžích. Součástí odborného výcviku jsou i odborné kurzy (např. sommelierský, barmanský, kurz vyřezávaného ovoce a zeleniny, sushi, flambování...) a semináře (např. studená kuchyně, zahraniční kuchyně, staročeská kuchyně, restaurační moučníky, francouzské dezerty, vánoční cukroví).

Vybavení školy vlastními gastro pracovišti

Akademie hotelnictví a cestovního ruchu disponuje následujícími pracovišti sloužícími pro výuku

  • Školní cvičná kuchyně. Školní cvičná kuchyně je vybavena veškerým vybavením včetně profesionálního programovatelného konvektomatu potřebným pro přípravu pokrmů. V rámci školní cvičné kuchyně studenti cvičí přípravu snídaní, slavnostních a netradičních tabulí (zvěřina, sushi). Školní cvičná kuchyně je používána pro semináře a kurzy.
  • Školní cvičná restaurace. Školní cvičná restaurace má kapacitu pro 50 hostů, je vybavena chladicím boxem na víno a další nápoje i veškerým sklem a dalším nádobím pro různé druhy servírování. Slouží pro nácvik techniky obsluhy, stolničení, oslav a speciálních seminářů. Školní cvičná restaurace je umístěna vedle školní kuchyně.
  • Středisko praktického vyučování. Při školní jídelně Akademie Hotelnictví a Cestovního ruchu působí středisko praktického vyučování, kde si mohou studenti vyzkoušet přípravu i nejnáročnějších pokrmů v rozsahu od tří do cca 70ti jídel pro každý pokrm. Studenti zde působí pod vedením hlavního kuchaře školní jídelny a pod současným vedením vedoucího odborného výcviku.

Přidělení na pracoviště

  • Učni v 1. a 2. ročníku pracují střídavě (po týdnech) ve středisku praktického vyučování, které je zřízeno ve školní jídelně Akademie hotelnictví a cestovního ruchu – střední škola, Nade Mží 1, Plzeň Skvrňany, a u smluvních partnerů v Plzni.
  • Ve třetím ročníku jsou žáci umístěni na stálo na pečlivě vybraná pracoviště, se kterými po mnoho let spolupracujeme. Pracovní doba ve třetím ročníku je sedm hodin. Během odborného výcviku ve třetím ročníku žáci pracují v kuchyních a v obsluze.

Praxe oboru Kuchař – číšník:

16. 2. 2018

"Mám za sebou šesti týdenní stáž v restauraci Next-door by Imperial plnou moderní gastronomie, profesionálního přístupu a skvělých zkušeností. Mnohé jsem se naučil a byl zapojen i do samotného výdeje jídel. Jsem rád za příležitost tu pracovat a doufám, že jsem tu nebyl naposled."
Jakub Husník


22. 9. 2017

V sobotu se z chorvatské Crikvenice na Istrii vrátili do České republiky účastníci animačního kurzu pro vybrané studenty oboru Cestovní ruch. Chorvatsko je známé svým mořem a také jako tradiční destinace českých turistů, proto je ideálním místem pro nácvik animátorských dovedností. Navíc šance prodloužit si léto o týden plný zábavy také není k zahození.


29. 5. 2017

Pod vedením zkušených instruktorů vyrazili dnes studenti druhého ročníku cestovního ruchu na vodácký výcvik.

Všichni dostali kánoe, vesty a pádla a Ahoooj, můžeme vyrazit.

Podívejte se na video na youtube


20. 10. 2015

U příležitosti dne absolventů Pedagogické fakulty a zároveň u příležitosti nástupu nového děkana PF Plzeň do funkce jsme připravovali, pekli, vařili, smažili, zaváželi, organizovali raut.

Pan děkan nám po akci zaslal moc milé poděkování.


Aktuality a akce školy

Svatomartinská husa

Milí rodiče, vážení studenti! 11. 11. proběhne v salonku školní jídelny tradiční podzimní gastronomická slavnost a to ...

dnes


Evropský den jazyků 2021

Dne 20.9.2021 se zúčastnily třídy HC3, HC4 a CR4 Evropského dne jazyků v Plzni. Studenti se zúčastnili jak anglického, tak německých seminářů. ...

5. 10. 2021


Naučná stezka Vodní hamr…

Na čtvrtek 30. září připravili žáci 2. a 3. ročníku cestovního ruchu program pro 51. MŠ a MŠ Malý Svět u Vodního hamru ...

4. 10. 2021


Burza učebnic

Dne 21. 9. 2021 v 7:10 – 7:50 poskytne škola prostory pro burzu učebnic. Účast je dobrovolná. Pro ty, kteří budou chtít prodat/koupit své učebnice, ...

18. 9. 2021


První zářijový týden

První zářijový týden v novém školním roce se nesl ve znamení kurzů a exkurzí. Studenti prvních ročníků zahájili ...

5. 9. 2021


Studenti na letních…

V létě letošního roku naši studenti 2. a 3. ročníku vykonávali či stále vykonávají praxi v různých českých i zahraničních resortech, která je pro ně možná díky spolupráci ...

25. 8. 2021


Kurzy v září

V září 2021 čekají na naše studenty dva kurzy, kurz adaptační a kurz turisticko-vodácký. Adaptační kurz je určen pro studenty 1. ...

16. 8. 2021


Novinky ve škole

Prázdniny jsou doba, která díky nepřítomnosti studentů ve škole umožňuje provádět různé opravy a vylepšení. Na tom se nic ...

9. 8. 2021


Příměstské tábory 2021

Naše studentky a studenti oboru Cestovní ruch-animátor se zúčastnili příměstských táborů konaných na naší škole jako animátoři v rámci své studijní praxe. Příměstské tábory se ...

27. 7. 2021


Zpracovávám...
Napište nám