Praxe učňovského oboru Kuchař - Číšník

Odborný výcvik je organizovaný v týdenních cyklech. Studenti pracují pod dohledem mistra odborného výcviku. Pracovní doba v prvním ročníku je šest hodin, ve druhém a třetím ročníku sedm hodin. Cílem odborného výcviku je poskytnout studentům ucelené poznatky z oblasti gastronomie a získání profesních dovednosti a návyků z kuchařské technologie a stolničení.

Cíle odborného výcviku - praxe

Žáci se nejdříve seznamují s provozem kuchyně a odbytového střediska, zásadami práce v kuchyni a v odbytovém středisku, bezpečností práce a požární ochrany a principy HACCP. Žáci jsou během praktického vyučování rozděleni do skupin, které připravují výrobky studené kuchyně, hotová jídla a přílohy, minutková jídla a restaurační moučníky. Jedna skupina se věnuje obsluze hostů. Samozřejmostí je i úklid pracoviště. Skupiny se pravidelně střídají tak, aby se každý student seznámil se všemi pracovními činnostmi.

Zkušenosti z barmanství a somelierství získávají naši žáci v odborných kurzech a při účasti v soutěžích. Součástí odborného výcviku jsou i odborné kurzy (např. sommelierský, barmanský, kurz vyřezávaného ovoce a zeleniny, sushi, flambování...) a semináře (např. studená kuchyně, zahraniční kuchyně, staročeská kuchyně, restaurační moučníky, francouzské dezerty, vánoční cukroví).

Vybavení školy vlastními gastro pracovišti

Akademie hotelnictví a cestovního ruchu disponuje následujícími pracovišti sloužícími pro výuku

  • Školní cvičná kuchyně. Školní cvičná kuchyně je vybavena veškerým vybavením včetně profesionálního programovatelného konvektomatu potřebným pro přípravu pokrmů. V rámci školní cvičné kuchyně studenti cvičí přípravu snídaní, slavnostních a netradičních tabulí (zvěřina, sushi). Školní cvičná kuchyně je používána pro semináře a kurzy.
  • Školní cvičná restaurace. Školní cvičná restaurace má kapacitu pro 50 hostů, je vybavena chladicím boxem na víno a další náboje i veškerým sklem a dalším nádobím pro různé druhy servírování. Slouží pro nácvik techniky obsluhy, stolničení, oslav a speciálních seminářů. Školní cvičná restaurace je umístěna vedle školní kuchyně.
  • Středisko praktického vyučování. Při školní jídelně Akademie Hotelnictví a Cestovního ruchu působí středisko praktického vyučování, kde si mohou studenti vyzkoušet přípravu i nejnáročnějších pokrmů v rozsahu od tří do cca 70ti jídel pro každý pokrm. Studenti zde působí pod vedením hlavního kuchaře školní jídelny a pod současným vedením vedoucího odborného výcviku.

Přidělení na pracoviště

  • Učni v 1. a 2. ročníku pracují střídavě (po týdnech) ve středisku praktického vyučování, které je zřízeno ve školní jídelně Akademie hotelnictví a cestovního ruchu – střední škola, Nade Mží 1, Plzeň Skvrňany, a u smluvních partnerů v Plzni.
  • Ve třetím ročníku jsou žáci umístěni na stálo na pečlivě vybraná pracoviště, se kterými po mnoho let spolupracujeme. Pracovní doba ve třetím ročníku je sedm hodin. Během odborného výcviku ve třetím ročníku žáci pracují v kuchyních a v obsluze.

Praxe oboru Kuchař – číšník:

  • Vinárna Jadran Plzeň centrum
  • Vinárna Ořechovka - Plzeň Slovany
  • Švejk restaurant - Plzeň Bory
  • Parkhotel - Plzeň Bory
  • Comix - Plzeň centrum
  • U Lízalky - Plzeň Bory
  • U Majáku - Plzeň Slovany

Na vyhlídce Plzeň Doubravka - pouze obědy

 

 

 Restaurant Jadran Plzeň centrum Vinárna Ořechovka Plzeň Slovany Švejk restaurant Plzeň Bory Parkhotel Plzeň Comix na Plzeň centrum U Lízalky Plzeň Bory U Majáku Plzeň Slovany Na vyhlídce Plzeň Doubravka

 

16Února2018

16.2.2018

Next-door by Imperial Praha – 6ti týdenní stáž - zpráva

"Mám za sebou šesti týdenní stáž v restauraci Next-door by Imperial plnou moderní gastronomie, profesionálního přístupu a skvělých zkušeností. Mnohé jsem se naučil a byl zapojen i do samotného výdeje jídel. Jsem rád za příležitost tu pracovat a doufám, že jsem tu nebyl naposled."
Jakub Husník

Next-door by Imperial

Číst více...
25Února2016

25.2.2016

Netradiční raut - Bavaria Bohemia

Naši studenti se při přípravě rautu tentokrát podívali i do zahraničí. Pod vedením paní Blanky Němcové společně s paní Zuzanou Vojáčkovou a Pavlem Bartoněm připravili minulý čtvrtek 25.2. 2016 raut pro centrum Bavaria Bohemia. Studenti připravili pro centrun Bavaria Bohemia barokní delikatesy, protože jejich raut otevíral výstavu Barokní umění v západních Čechách, která byla ve večerních hodinách dne 25.2. 2016 slavnostně zahájena.

Centrum Bavaria Bohemia (CeBB) se nachází ve městě Schönsee v okresu Schwandorf v Horní Falci. Hlavní rolí CeBB je zprostředovávat vzájemné kulturní informace z Horních Frabnků, Horní Falce, Dolního Bavorska, Karlovarského, Plzeňského a Jihočeského kraje.

Číst více...
20Října2015

20.10.2015

Raut pro Pedagogickou fakultu - poděkování

U příležitosti dne absolventů Pedagogické fakulty a zároveň u příležitosti nástupu nového děkana PF Plzeň do funkce jsme připravovali, pekli, vařili, smažili, zaváželi, organizovali raut.

Pan děkan nám po akci zaslal moc milé poděkování.

Číst více...
15Května2015

15.5.2015

Rekordní studentský Raut

Studenti oboru Kuchař číšník pod vedením paní Vojáčkové zorganizovali v prostorách našeho zákazníka zatím rekordní raut pro 300 hostů .

Raut se konal po dva dny, v pátek a v sobotu. Celkem na přípravě občerstvení ve formě studené a teplé kuchyně a na obsluze hostů spolupracovalo 16 studentů oboru Kuchař číšník.

Gratulujeme tímto všem studentům, protože zorganizovat raut podobného rozsahu vyžaduje zápal a nadšení každého jednotlivce.

 

Číst více...

Aktuality

5Záři2018

V Praze za doteky státnosti

Ve středu 5. září si naši studenti ...

3Záři2018

Plán práce na měsíc září 2018

Připravované akce na měsíc září ...

6Července2018

Praxe Morava 2018 - Cestovní ruch

V rámci letních praxí oboru Cestovní ruch ...

19Června2018

Olympiáda 2018

Dne 15. 6. 2018 se v naší škole uskutečnil ...

5Června2018

Turistický kurz 2018

Začátkem června 2018 absolvovali žáci 2. ...

1Června2018

Plán práce na měsíc červen 2018

I v posledním měsíci školního roku se na ...

31Května2018

Vodácký kurz 2018

Koncem května absolvovali žáci 2. ročníku ...

29Května2018

Kurz vaření v Itálii

Ve dnech 12. – 20. května se studenti 1., ...

25Května2018

GDPR

Akademie hotelnictví a cestovního ruchu, ...

30Dubna2018

Výsledky přijímacího řízení 2018-2019

Přijímací komise při svém jednání dne ...

1Května2018

Plán práce na měsíc květen 2018

Na květen připravujeme..... ...

27Dubna2018

Poslední zvonění

Veselé ráno s našimi maturanty před ...

      Instagram     

 

_____________________________

Hotelová škola


 hotelová škola jídelna

Vážení strávníci,

nově Vám nabídneme každý čtvrtek vybrané pokrmy české i mezinárodní kuchyně sezónního, i regionálního charakteru.
Pro Vaši lepší orientaci, bude tato speciální nabídka v jídelníčku zvýrazněna.


 


 Hotelová škola jídelna

Vážení rodiče,

ochutnejte naše jídla spolu se svými dětmi!
Oběd si objednáte den dopředu
do 12.00 hod na emailu školní jídelny: jidelna@hotelovka-plzen.cz .
Oběd zaplatíte v hotovosti ve školní jídelně. Cena jídla je 78.00 Kč
Školní jídelna


 

 HOTELOVÁ ŠKOLA PLZEŇ

Akademie hotelnictví a cestovního ruchu vypisuje studijní obory Cestovní ruch,  Hotelnictví, Kuchař - číšník a Podnikání