Praxe učňovského oboru Kuchař - Číšník

Odborný výcvik je organizovaný v týdenních cyklech. Studenti pracují pod dohledem mistra odborného výcviku. Pracovní doba v prvním ročníku je šest hodin, ve druhém a třetím ročníku sedm hodin. Cílem odborného výcviku je poskytnout studentům ucelené poznatky z oblasti gastronomie a získání profesních dovednosti a návyků z kuchařské technologie a stolničení.

Cíle odborného výcviku - praxe

Žáci se nejdříve seznamují s provozem kuchyně a odbytového střediska, zásadami práce v kuchyni a v odbytovém středisku, bezpečností práce a požární ochrany a principy HACCP. Žáci jsou během praktického vyučování rozděleni do skupin, které připravují výrobky studené kuchyně, hotová jídla a přílohy, minutková jídla a restaurační moučníky. Jedna skupina se věnuje obsluze hostů. Samozřejmostí je i úklid pracoviště. Skupiny se pravidelně střídají tak, aby se každý student seznámil se všemi pracovními činnostmi.

Zkušenosti z barmanství a somelierství získávají naši žáci v odborných kurzech a při účasti v soutěžích. Součástí odborného výcviku jsou i odborné kurzy (např. sommelierský, barmanský, kurz vyřezávaného ovoce a zeleniny, sushi, flambování...) a semináře (např. studená kuchyně, zahraniční kuchyně, staročeská kuchyně, restaurační moučníky, francouzské dezerty, vánoční cukroví).

Vybavení školy vlastními gastro pracovišti

Akademie hotelnictví a cestovního ruchu disponuje následujícími pracovišti sloužícími pro výuku

  • Školní cvičná kuchyně. Školní cvičná kuchyně je vybavena veškerým vybavením včetně profesionálního programovatelného konvektomatu potřebným pro přípravu pokrmů. V rámci školní cvičné kuchyně studenti cvičí přípravu snídaní, slavnostních a netradičních tabulí (zvěřina, sushi). Školní cvičná kuchyně je používána pro semináře a kurzy.
  • Školní cvičná restaurace. Školní cvičná restaurace má kapacitu pro 50 hostů, je vybavena chladicím boxem na víno a další nápoje i veškerým sklem a dalším nádobím pro různé druhy servírování. Slouží pro nácvik techniky obsluhy, stolničení, oslav a speciálních seminářů. Školní cvičná restaurace je umístěna vedle školní kuchyně.
  • Středisko praktického vyučování. Při školní jídelně Akademie Hotelnictví a Cestovního ruchu působí středisko praktického vyučování, kde si mohou studenti vyzkoušet přípravu i nejnáročnějších pokrmů v rozsahu od tří do cca 70ti jídel pro každý pokrm. Studenti zde působí pod vedením hlavního kuchaře školní jídelny a pod současným vedením vedoucího odborného výcviku.

Přidělení na pracoviště

  • Učni v 1. a 2. ročníku pracují střídavě (po týdnech) ve středisku praktického vyučování, které je zřízeno ve školní jídelně Akademie hotelnictví a cestovního ruchu – střední škola, Nade Mží 1, Plzeň Skvrňany, a u smluvních partnerů v Plzni.
  • Ve třetím ročníku jsou žáci umístěni na stálo na pečlivě vybraná pracoviště, se kterými po mnoho let spolupracujeme. Pracovní doba ve třetím ročníku je sedm hodin. Během odborného výcviku ve třetím ročníku žáci pracují v kuchyních a v obsluze.

Praxe oboru Kuchař – číšník:

Plzeň - restaurace: Kozlovna @kozlovnaplzen, Plzeňka @plzenka_plzen, Potrefená husa @potrefenahusaplzen

Plzeň - bistra (Riegrova ulice): Zlatá kráva-Bandaska @zlatakravabandaska, Štipec @stipecnejenbistrovriegrovce

Praha: restaurace Zdeňka Pohlreicha @nextdoor_praha

   

     

16. 2. 2018

"Mám za sebou šesti týdenní stáž v restauraci Next-door by Imperial plnou moderní gastronomie, profesionálního přístupu a skvělých zkušeností. Mnohé jsem se naučil a byl zapojen i do samotného výdeje jídel. Jsem rád za příležitost tu pracovat a doufám, že jsem tu nebyl naposled."
Jakub Husník


22. 9. 2017

V sobotu se z chorvatské Crikvenice na Istrii vrátili do České republiky účastníci animačního kurzu pro vybrané studenty oboru Cestovní ruch. Chorvatsko je známé svým mořem a také jako tradiční destinace českých turistů, proto je ideálním místem pro nácvik animátorských dovedností. Navíc šance prodloužit si léto o týden plný zábavy také není k zahození.


29. 5. 2017

Pod vedením zkušených instruktorů vyrazili dnes studenti druhého ročníku cestovního ruchu na vodácký výcvik.

Všichni dostali kánoe, vesty a pádla a Ahoooj, můžeme vyrazit.

Podívejte se na video na youtube


20. 10. 2015

U příležitosti dne absolventů Pedagogické fakulty a zároveň u příležitosti nástupu nového děkana PF Plzeň do funkce jsme připravovali, pekli, vařili, smažili, zaváželi, organizovali raut.

Pan děkan nám po akci zaslal moc milé poděkování.


Aktuality a akce školy

Příměstské tábory 2021

Naše studentky a studenti oboru Cestovní ruch-animátor se zúčastnili příměstských táborů konaných na naší škole jako animátoři v rámci své studijní praxe. Příměstské tábory se ...

27. 7. 2021


Závěrečné zkoušky

Na přelomu června a července skládali studenti závěrečných ročníků oboru kuchař-číšník ústní a praktické ...

6. 7. 2021


Zakončení školního roku

Na závěr letošního školního roku se uskutečnily výlety s třídními učiteli a školní výlet do Škodalandu v Plzni. V pondělí 28. června se různé třídy účastnily výletů na ...

1. 7. 2021


Předávání vysvědčení

Dne 30. června se bude předávat studentům vysvědčení. Tento rok byl jak pro studenty, tak pro učitele a zaměstnance školy velmi náročný, proto bychom jim ...

25. 6. 2021


Soutěž pro studenty -…

Naše škola si na prázdniny přichystala soutěž pro studenty s tématem "Léto 2021." Vyfoťte maximálně tři snímky krajiny, kterou jste ...

24. 6. 2021


Olympiáda AHCR 2021

Dne 18.6. se na naší škole uskutečnila školní olympiáda, při které jednotlivé třídy i učitelský sbor bojovaly o ...

21. 6. 2021


Přednáška Nový Zéland

Dnes v 18:00 proběhne online přednáška prostřednictvím platformy ZOOM. Účastníci se dozví mnoho zajímavých informací od ...

16. 6. 2021


Druhé kolo přijímacího…

VYHLÁŠENÍ DRUHÉHO KOLA PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2021/2022 Na základě § 59, § 60 odst. 1 ...

3. 6. 2021


Návrat studentů do školy

Dne 24.5. bylo umožněno studentům středních škole vrátit se k prezenčnímu studiu. Výuka se rozběhla v plném proudu, což byla po téměř roce ...

6. 6. 2021


Zpracovávám...
Napište nám