Veřejná pochvala studentky Beáty Gruberové - HC3

7List2017

Loňská přihláška Bey do akce ,,řetězový román,, nevyšla naplano. Román byl dopsán, povedl se a nyní proběhne křest jeho vydání už 11. listopadu ve 14.00 hod na zámku v Křimicích.

Bee blahopřejeme k úspěchu a zároveň jí udělujeme pochvalu Akademie hotelnictví a cestovního ruchu za výbornou reprezentaci školy.


Máme ještě jeden důvod Beu Gruberovou pochválit. V létě se zúčastnila stáže v bavorském hotelu v Berchtesgadenu, kde uplatnila své nabyté vědomosti v praxi.

Nyní již slovy Bey:

Ráda píšu a nejraději s originalitou, proto jsem si dovolila tam dát špetku humoru na pobavení.
Fotku přímo s hotelem nemám, ale tato fotka je s pohledem na část Berchtesgadenu, kde je hotel Schwabenwirt. V dálce je vcelku vidět. Žlutý hotel na pravém kraji řady hotelů.

Stáž v Německu.

Moje první stáž v životě.

Přiznám se, bála jsem se, nevěděla jsem co očekávat. Ještě že jedu se svojí spolužačkou Májou.
Německo, Alpy, hotel. Jaké to tam bude? Sbaleno, připraveno. Po příjezdu mě doslova uhodil do tváře velmi ostrý, čistý a svěží vzduch. Tady se dýchá.
Po přivítání a ubytování je první pracovní den. Jsem přidělená na úklid pokojů. S hrůzou zjišťuji, že hotel má 40 pokojů. Vedoucí mi ukázala jak dokonale a zároveň velmi rychle uklidit pokoj. V duchu jsem se zasmála: to nezvládnu, to bude nejkratší stáž, jakou kdy kdo měl. Nestačila jsem ani protočit oči a už jsem měla v ruce několikero čisté povlečení a dusala jsem po schodech do posledního patra. V pokoji už na mě čekala již zaučená jiná studentka. Kolegyně mi pomáhala a dávala rady. Občas mě zarazilo, že některý pokoj vypadal, jako kdyby se tam přes noc utábořil spolek skautů, jen ohníček chyběl. Jindy byl pokoj uklizený, že bych neřekla, že v něm někdo spal. Ani jsem se nenadála a byly 2 hodiny odpoledne. Hurá, bude pauza a oběd. Jen bohužel směna ještě týž den pokračovala od 18 – 22 hodin. Cože budu dělat? Žehlit? Údiv přešel ve zděšení, když jsem vstoupila do žehlírny. Velmi malá místnost, ještě menší okénko, 2 prkna, 2 žehličky, 99% vlhkost a prádlo až ke stropu. V duchu jsem poděkovala mamce, že musím od 15ti let si prát a žehlit sama. I přes tyto drobnosti nakonec bylo žehlení nejoblíbenější část stáže. Po pár dnech nastaly problémy s ubytováním. Každých pár dní jsem se stěhovala do jiného pokoje. Navíc Mája onemocněla a skončila v nemocnici.
Začaly letní prázdniny, hotel narvaný turisty, na vše velmi málo času a napjatá atmosféra. Byla jsem velmi ráda, že po 7 dnech práce jsem měla 1 den volno. Nevěděla jsem, co dělat dřív. Spát, uklízet či prát? Nakonec vždy vyhrála procházka po pořádném odpočinku. Všude se pohybovali turisté z celého světa, ale mě nejvíce zaujaly místní slečny, ženy, které nosily jako civilní oblečení místní kroj, tzv. Dirndl. Ženy byly v kroji velmi krásné, barevné a nápadité.

Další část stáže zahrnovala práci v kuchyni.
Pár pravidel co jsem pochytila:
- šéfkuchař má vždycky pravdu
- šéfkuchař říká: moje kuchyň, můj hrad
- i když se bojím šéfkuchaře, jdu ráno do kuchyně
- v kuchyni se nepostává, pouze se plní šéfovo příkazy
- šéfkuchař nechválí, koulí očima
- odchází se domů, jen pokud se vše leskne jako zrcadlo
- když šéf odejde, začíná mejdan...
- po 3 měsících, i šéfkuchař je člověk, který má smysl pro humor a nakonec i pochválí

Než jsem se dostala k přípravě salátů a plat, musela jsem prokázat:
- že umím dokonale a velmi rychle obsluhovat myčku nádobí
- že vím, kde jsou příbory, nádobí, hrnce...
- že umím obsluhovat např. kráječ na salám
- že se neztratím po cestě do skladu a zpět
- že se nezavřu uvnitř mrazícího boxu
- a nejdůležitější: že si moc v kuchyni neublížím

Jaký poznatek jsem si přivezla? JDU STUDOVAT VYSOKOU ŠKOLU!

Beáta Gruberová

Aktuality

1Pros2017

Plán práce na měsíc prosinec 2017

Nahlédněte do plánu akcí v tomto měsíci ...

30List2017

Barmanský kurz podzim 2017

V týdnu od 20. do 24. 11. 2017 se žáci 1. ...

24List2017

Občerstvení pro ZČU

Den s absolventy na ZČU Zástupci Akademie ...

20List2017

Studenti na odborném veletrhu Bidfood 2017

Zpráva ze semináře – Odborný veletrh ...

7List2017

Veřejná pochvala studentky Beáty Gruberové…

Loňská přihláška Bey do akce ...

7List2017

Výuková exkurze v Klatovech

Žáci naší školy prvního ročníku oboru ...

3List2017

Gastronomická soutěž Svačina roku 2017

Pro Akademii hotelnictví a cestovního ruchu ...

1List2017

Plán akcí na měsíc listopad 2017

Podívejte se na přehled chystaných akcí v ...

24Října2017

Národní soutěž digitální gramotnosti

Národní soutěž digitální gramotnosti – ...

19Října2017

Bylinky ze školní zahrady

Školní zahrada nám dává bylinky pro ...

3Října2017

Veřejná pochvala studenta

S potěšením udělujeme pochvalu našemu ...

1Října2017

Plán akcí na měsíc říjen 2017

  4. 10. Kuchařská soutěž Olima v ...

      Instagram     

 

_____________________________

Hotelová škola


 hotelová škola jídelna

Vážení strávníci,

nově Vám nabídneme každý čtvrtek vybrané pokrmy české i mezinárodní kuchyně sezónního, i regionálního charakteru.
Pro Vaši lepší orientaci, bude tato speciální nabídka v jídelníčku zvýrazněna.


 


 Hotelová škola jídelna

Vážení rodiče,

ochutnejte naše jídla spolu se svými dětmi!
Oběd si objednáte den dopředu
do 12.00 hod na emailu školní jídelny: jidelna@hotelovka-plzen.cz .
Oběd zaplatíte v hotovosti ve školní jídelně. Cena jídla je 78.00 Kč
Školní jídelna


 

 HOTELOVÁ ŠKOLA PLZEŇ

Akademie hotelnictví a cestovního ruchu vypisuje studijní obory Cestovní ruch,  Hotelnictví, Kuchař - číšník a Podnikání