Absolventi školy Akademie hotelnictví a cestovního ruchu najdou široké uplatnění

Absolventi školy Akademie hotelnictví a cestovního ruchu najdou široké uplatnění

Soukromá střední škola v Plzni Skvrňanech je skvělou volbou pro mladé lidi, kteří milují cestování nebo rádi experimentují v kuchyni.

Absolventi školy

„Praxe je pro nás na prvním místě,“ říká ředitelka Akademie hotelnictví a cestovního ruchu

Akademie hotelnictví a cestovního ruchu už více než dvacet let úspěšně vychovává manažery hotelového provozu, kuchaře, číšníky, recepční, průvodce v turistickém ruchu, animátory, ale třeba i ředitele a majitele cestovních agentur a hotelů. Dvě třetiny absolventů pokračují ve studiu na vysokých školách.

Podle ředitelky Akademie hotelnictví a cestovního ruchu Mgr. Jany Linhartové studenti na škole oceňují především přátelskou a vstřícnou atmosféru a vyučování zaměřené na praktické dovednosti. V průběhu studia mají možnost učit se od těch nejlepších kuchařských mistrů a odborníků na cestovní ruch. Praxi absolvují v různých typech hotelových i restauračních provozů v Čechách nebo třeba v sousedním Bavorsku, jako animátoři pracují v luxusních resortech v oblasti Středomoří. Skvělou příležitostí naučit se podnikat je školní „Byistro“ a malá studentská restaurace nazývaná „Salónek“, které studenti sami provozují. Organizují gastronomické události, jako jsou bankety, rauty, dny otevřených dveří, svatby a další aktivity jak na své půdě, tak i mimo školu formou cateringu.

Akademie podporuje individuální růst, každý může uplatnit svoji kreativitu, osobitý přístup, talent a nadání. Prostřednictvím kurzů se studenti zdokonalují v mnoha dovednostech, mimo jiné v sommelierství, výrobě sushi, baristice nebo přípravě zvěřiny. Na práci v cizině je připraví výuka dvou jazyků, zaměřená zejména na znalost termínů a komunikaci z jejich oboru.

img-20220303-190825_denik

„To vše by samozřejmě nebylo možné bez našich skvělých pedagogů a mistrů. Patří mezi ně garant oboru Bc. Pavel Kadeřábek, učitel hotelnictví Ing. Martin Heřmánek nebo mistři odborného výcviku, Robert Habr, který učí stolničení, a Filip Vracovský, kuchař, “ uvedla ředitelka školy Mgr. Jana Linhartová.

Při gastronomických akcích a událostech, které škola zajišťuje, přenechávají odborní učitelé značnou řadu organizačních a přípravných činností na samotných žácích a výsledky jejich snažení jen korigují nebo usměrňují správným směrem. Studenti si sami vybírají kolegy na realizaci jednotlivých akcí z řad spolužáků, provádějí kalkulace, tvoří plakáty, menu, obvolávají stálé zákazníky, provádějí vyúčtování akcí a nesou velkou míru zodpovědnosti za konkrétní události. „S čistým svědomím můžeme tvrdit, že naše studenty v rámci oboru gastronomie pustíme dál než jinde!“ říká ředitelka školy Mgr. Jana Linhartová.

Pro studenty je kvalitní praxe základním klíčem k jejich budoucímu úspěchu, škola proto systematicky buduje spolupráci s předními plzeňskými společnostmi, jako jsou Hospodská – RCBG, AZ Catering, řetězec kaváren CrossCafe a další. Za zmínku rozhodně stojí i rozvíjející se spolupráce s ikonickým Grandhotelem Pupp v Karlových Varech. V zahraničí mohou studenti pravidelně vykonávat praxi v bavorské obci Lam v Hotelu Sonnenhof****. „S našimi studenty jsou v Bavorsku natolik spokojeni, že se nám podařilo vyjednat stipendijní program pro dva studenty ročně. Zahajujeme také mezinárodní spolupráci v rámci programu Erasmus+, což do budoucna znamená gastronomické objevování slovenské Bratislavy (partnerská škola Súkromná stredná odborná škola – Gastroškola), nebo německého Bad Reichenhallu (partnerská škola Die Steigenberger Akademie),“ upřesnila ředitelka školy Mgr. Jana Linhartová.

V rámci praxí studenti oboru hotelnictví v tomto roce navštívili „Prague Bar show“ – největší nápojovou a barmanskou přehlídku či „Bidfood Expo“ největší kuchařský veletrh v ČR. Díky exkurzi s názvem „Praha – královna české gastronomie“ se seznámili s provozem předních pražských restaurací. V rámci předmětu Potraviny a výživa navštívili velkoobchod Makro, kde mohli vidět i „ochutnat“ funkci dodavatelsko odběratelského řetězce. Každoročně se seznamují s výrobou a servisem šumivých vín ve společnosti Bohemia Sekt nebo piva v malých i velkých pivovarech. Nechybí ani návštěva proslulých lázeňských měst. V roce 2022 to byly Mariánské Lázně a komplex šesti lázeňských hotelů, v roce 2023 studenti navštívili Františkovy Lázně a tamní hotel Pawlik****.

img-20220303-190848_denik-150

Výhodou studia na Akademii hotelnictví a cestovního ruchu je jednoznačně jeho univerzálnost. Absolventi umí dobře komunikovat, díky znalosti gastronomického servisního cyklu umí doporučit a prodat, zvládnou vyřešit reklamaci a ovládají praktické základy ekonomických pojmů jako kalkulace, vyúčtování, marže, náklady, výnosy a podobně. Mnoho těchto znalostí je dále přenositelných i mimo obor gastronomie.

Převzato z: Plzeňský deník.cz (12.06.2023). Online. https://pr.denik.cz/doporucujeme/akademie-hotelnictvi-a-cestovniho-ruchu-stredni-skola-s-r-o-20230612.html [citováno 2023-12-18].

Aktuality a akce školy

Výsledky 1. kola…

Vážení uchazeči a zákonní zástupci, dnes, 15. 5. 2024, byly vyhlášeny výsledky přijímacího řízení. ...

15. 5. 2024


Budoucí kuchaři a…

V Plzeňském deníku vyšel článek o našich žácích, kteří se zúčastnili stáže z programu Erasmus+. Více si přečtěte v ...

14. 5. 2024


Ti dva z Lyonu - 25.4.2024

Dne 25. 4. 2024 se u nás v salonku uskutečnila speciální akce s názvem Ti dva z Lyonu. Celou banketní večeři připravila třída HT3 a ...

29. 4. 2024


ISIC

Rádi bychom vás informovali, že si u nás můžete nově nechat udělat ISIC kartu. Pod článkem naleznete dokument, který stačí vytisknout, vyplnit a ...

23. 4. 2024


Naši žáci odjeli na…

Dne 7. 4. 2024 odjelo 23 žáků z oboru Kuchař - číšník na odbornou stáž s programem Erasmus+ do slovenské Bratislavy a do německého Bad ...

15. 4. 2024


Dubnové akce v salonku AHCR

Letošní duben je nadmíru nabitý gastronomickými zážitky. První skvělá akce se uskutečnila dne 4. 4. 2024 v našem školním ...

10. 4. 2024


Pozvánky k přijímací…

Vážení uchazeči o studium na naší škole a vážení zákonní zástupci, dne 27. 3. 2024 vám byly na vaši e-mailovou ...

27. 3. 2024


Gastro Kroměříž 2024

V úterý 19.3. 2024 jsme se s kuchařským a sommelierským týmem zúčastnili soutěže Gastro Kroměříž 2024. Za tým kuchařů byl ...

25. 3. 2024


Rozhovor s Markem Beštou ze…

Naším cílem je, aby žáci dostudovali a zůstali v oboru, říká provozní předních plzeňských restaurací Marek Bešta. ...

13. 3. 2024


Exkurze do pivovaru…

Součástí studia oboru Hotelnictví jsou také různé exkurze, při kterých si žáci mohou vyzkoušet, co se naučili ve škole. Jednou ...

29. 2. 2024