Erasmus+ v Bratislavě: Akademie hotelnictví stvrdila první partnerství v projektu Erasmus+ v Bratislavě

Dvanáct žáků 2. ročníku oboru Kuchař/číšník, kteří studují na plzeňské Akademii hotelnictví a cestovního ruchu, čeká odborná praxe v bratislavských hotelích a restauracích. První partnerská dohoda o spolupráci v rámci projektu Erasmus+ mezi Akademií hotelnictví a cestovního ruchu v Plzni a Súkromou odbornou školou Gastroškola Bratislava byla stvrzená 25. října 2023. Příjemná, a především konstruktivní diskuze dospěla k předběžné dohodě o tom, co budou praxe plzeňských studentů na Slovensku obsahovat.

web-foto-01-900x600px-1_denik-pr-630@2x

V dubnu 2024 stráví žáci oboru Kuchař/číšník v Bratislavě celé dva týdny odbornou praxí přímo na pracovištích v partnerských podnicích Gastroškoly. Zaměří se především na získání dovedností v přípravách pokrmů, využívání moderních technologií a obsluze hostů. Neformální Dohoda o spolupráci na programu Evropské unie Erasmus+ oficiálně zahájila realizaci projektu „Inovace pro kuchaře – praktické vzdělávání“.

Soutěž ve vaření guláše

Ani o víkendu nebudou žáci zahálet. Kromě procházky a seznámení s Bratislavou je čeká česko-slovenská soutěž ve vaření guláše. Soutěžní týmy obou škol se poměří ve svých kuchařských dovednostech, které bude posuzovat porota složená ze zástupců jak české, tak slovenské školy. 

Učitelé společně pro inovace do výuky

V rámci přípravné návštěvy se řešil také obsah job-shadowing (stínování) lektorů Akademie. Tři učitele odborných předmětů čeká pětidenní pobyt s možností sledovat svého zahraničního kolegu přímo při práci, sdílet poznatky a vzájemně konzultovat přístupy k výuce. Zástupci obou škol se shodli na urgentní potřebě inovace učebnic a učebních pomůcek tak, aby žáky více motivovaly k učení. Knih, kuchařek a odborných textů je dostatek, faktem také zůstává, že jíška bude jíškou a talíř talířem, ať je na polévku nebo na dezert, ale způsoby, jakými jsou základní principy gastronomie žákům vysvětlovány, jsou zastaralé a pro žáky nepřitažlivé. Stínování tedy nebude o tom „Vy to děláte špatně, my to umíme lépe“ a naopak, ale o podstatě: „Učíme se učit“.

„Z dosavadního průběhu komunikace je jasné, že si Akademie nemohla najít lepšího partnera než právě Gastroškolu v Bratislavě, a to nejen pro samotný projekt Erasmus+.  Vedení a všichni doposud zapojení učitelé z Gastroškoly ukazují, že máme jednu společnou prioritu, a tou jsou naši žáci a jejich příprava a vzdělání do reálného života,“ dodává s nadšením Mgr. Jana Linhartová, ředitelka Akademie hotelnictví a cestovního ruchu v Plzni.

Převzato z: Plzeňský deník.cz (06.11.2023). Online. Plzeňský deník.cz. Dostupné z: https://pr.denik.cz/doporucujeme/akademie-hotelnictvi-stvrdila-prvni-partnerstvi-v-projektu-erasmus-v-bratislave.html [citováno 2023-12-18].

Aktuality a akce školy

Kurz Principy vedení…

Ve dnech 13. -15. 5. 2024 se v naší škole uskutečnil 3denní kemp s názvem Principy vedení podniku. Kurz vedl pan Petr Němeček, který tyto kurzy ...

dnes


Výsledky 1. kola…

Vážení uchazeči a zákonní zástupci, dnes, 15. 5. 2024, byly vyhlášeny výsledky přijímacího řízení. ...

15. 5. 2024


Budoucí kuchaři a…

V Plzeňském deníku vyšel článek o našich žácích, kteří se zúčastnili stáže z programu Erasmus+. Více si přečtěte v ...

14. 5. 2024


Ti dva z Lyonu - 25.4.2024

Dne 25. 4. 2024 se u nás v salonku uskutečnila speciální akce s názvem Ti dva z Lyonu. Celou banketní večeři připravila třída HT3 a ...

29. 4. 2024


ISIC

Rádi bychom vás informovali, že si u nás můžete nově nechat udělat ISIC kartu. Pod článkem naleznete dokument, který stačí vytisknout, vyplnit a ...

23. 4. 2024


Naši žáci odjeli na…

Dne 7. 4. 2024 odjelo 23 žáků z oboru Kuchař - číšník na odbornou stáž s programem Erasmus+ do slovenské Bratislavy a do německého Bad ...

15. 4. 2024


Dubnové akce v salonku AHCR

Letošní duben je nadmíru nabitý gastronomickými zážitky. První skvělá akce se uskutečnila dne 4. 4. 2024 v našem školním ...

10. 4. 2024


Pozvánky k přijímací…

Vážení uchazeči o studium na naší škole a vážení zákonní zástupci, dne 27. 3. 2024 vám byly na vaši e-mailovou ...

27. 3. 2024


Gastro Kroměříž 2024

V úterý 19.3. 2024 jsme se s kuchařským a sommelierským týmem zúčastnili soutěže Gastro Kroměříž 2024. Za tým kuchařů byl ...

25. 3. 2024


Rozhovor s Markem Beštou ze…

Naším cílem je, aby žáci dostudovali a zůstali v oboru, říká provozní předních plzeňských restaurací Marek Bešta. ...

13. 3. 2024