Jak chutná Plzeň v zimě na talíři?

Vánoce. Každý se na ně těší. Někdo kvůli jejich duchovnímu poselství, další na dárky a kopec bramborového salátu. Někomu se nechce do školy.

Troufnu si ale říct, že většina z nás doufá, že utichne všeobecný shon, který nás všude obklopuje, a nám bude dopřáno pobýt s těmi, které máme rádi.

V gastronomii patří předvánoční čas a oslavy Nového roku k obdobím, kdy přivítáme nejvíc zákazníků a dosáhneme na nejvyšší tržby. O nějakém klidu tedy nemůže být řeč.

Přesto jsou vánoční svátky dny, kdy kolegové s odrostlými dětmi nebo bez dětí, berou směny za ty, kteří mají doma škvrňata. Protože to tak zkrátka má být…

Asi všichni známe klasická vánoční jídla. Rybu s bramborovým salátem, nebo houbového kubu. Přijde mi zbytečné o nich psát. Málokdo, ale zná tradiční jídla našeho kraje, která se sice neváží přímo ke Štědrému dni, ale zahřát se jimi můžeme kdykoli v průběhu zimy.

Tak schválně…

Kdo zná třeba „plzeňskou štrachandu“?

Jsou to brambory zapečené s vydatnou porcí škvarků, hub a někdy i uzeného masa…

Slyšeli jste už o „pískorkách“?

Tahle bramborová specialita (placky pečené, nebo smažené) se podávala nejčastěji na sladko obalená v cukru se skořicí, nebo s vydatnou porcí švestkových povidel. Někdo je ještě potíral tvarohem, nebo zakapal smetanou…. (To je kalorická bomba, co?)

Pískorky

A v Plzni nemohou scházet ani pivní polévky…

Sladké, se smetanou, žloutky a voňavým kořením… Nebo „sprosté“ s česnekem a kmínem. Vždycky, ale důkladně zahřejí, a to se teď docela hodí, ne?

Každému bych ostatně popřál, ať mu život servíruje, a to nejen na talíři, to, co má rád. A držím nám všem palce, ať tomu jdeme co nejvíce naproti. Protože ty nejlepší věci nejsou zadarmo (ne, opravdu tím nemyslím peníze) a musíme se o ně přičinit.

 

Filip Vracovský

Šéfkuchař Akademie hotelnictví a cestovního ruchu s.r.o.

Jednatel společnosti PLZEŇSKÁ ŠUNKOVNA s.r.o.

Gastronomický poradce

Spoluautor Kuchařky pro syna a Plzeň na talíři

Gastrojobs.cz

Blog IDNEScz

Aktuality a akce školy

Kurz Principy vedení…

Ve dnech 13. -15. 5. 2024 se v naší škole uskutečnil 3denní kemp s názvem Principy vedení podniku. Kurz vedl pan Petr Němeček, který tyto kurzy ...

dnes


Výsledky 1. kola…

Vážení uchazeči a zákonní zástupci, dnes, 15. 5. 2024, byly vyhlášeny výsledky přijímacího řízení. ...

15. 5. 2024


Budoucí kuchaři a…

V Plzeňském deníku vyšel článek o našich žácích, kteří se zúčastnili stáže z programu Erasmus+. Více si přečtěte v ...

14. 5. 2024


Ti dva z Lyonu - 25.4.2024

Dne 25. 4. 2024 se u nás v salonku uskutečnila speciální akce s názvem Ti dva z Lyonu. Celou banketní večeři připravila třída HT3 a ...

29. 4. 2024


ISIC

Rádi bychom vás informovali, že si u nás můžete nově nechat udělat ISIC kartu. Pod článkem naleznete dokument, který stačí vytisknout, vyplnit a ...

23. 4. 2024


Naši žáci odjeli na…

Dne 7. 4. 2024 odjelo 23 žáků z oboru Kuchař - číšník na odbornou stáž s programem Erasmus+ do slovenské Bratislavy a do německého Bad ...

15. 4. 2024


Dubnové akce v salonku AHCR

Letošní duben je nadmíru nabitý gastronomickými zážitky. První skvělá akce se uskutečnila dne 4. 4. 2024 v našem školním ...

10. 4. 2024


Pozvánky k přijímací…

Vážení uchazeči o studium na naší škole a vážení zákonní zástupci, dne 27. 3. 2024 vám byly na vaši e-mailovou ...

27. 3. 2024


Gastro Kroměříž 2024

V úterý 19.3. 2024 jsme se s kuchařským a sommelierským týmem zúčastnili soutěže Gastro Kroměříž 2024. Za tým kuchařů byl ...

25. 3. 2024


Rozhovor s Markem Beštou ze…

Naším cílem je, aby žáci dostudovali a zůstali v oboru, říká provozní předních plzeňských restaurací Marek Bešta. ...

13. 3. 2024