Kuchař-číšník

Podstrany:

Vize a Mise Učební Plán Odborná praxe Kurzy a soutěže Studentské firmy

Proč studovat studijni obor Kuchař-Číšník ?

• Dlouhodobá perspektiva
• Je to kreativní obor
• Možnost dobrého uplatnění
• První krok k nadstavbovému studiu podnikání
• Příprava na praktický život - studentské firmy

„Řemeslo má zlaté dno", toto okřídlené pořekadlo v současné době stále více nabývá na pravdivosti. Poptávka na trhu práce po odbornících v oboru kuchař – číšník tomuto tvrzení dává za pravdu.

Naše škola připravuje odborníky v oboru kuchař číšník, poskytuje jak nezbytný teoretický základ znalostí, tak i velké množství praktických zkušenosti, které žáci ocení při vstupu do pracovního procesu. Při odborném výcviku žáků je podporován individuální růst, každý může uplatnit svoji kreativitu, svůj osobitý přístup, svůj talent, své nadání....

Absolvent se uplatní při výkonu povolání kuchař nebo číšník v pozici zaměstnance ve velkých, středně velkých i malých provozech, či může soukromě podnikat v pohostinství. V současné době lze najít uplatnění také v zemích EU. Absolventi se připravují na tuto možnost výukou dvou cizích jazyků, která je zaměřena zejména na znalost odborné terminologie a dále komunikativní znalost jazyka v prostředí gastronomie, zejména interakci mezi hostem a obsluhou.

Proč další michelinská hvězdička (toto nejprestižnější gastronomické ocenění) nemohlo v budoucnu putovat do podniku našeho absolventa? Proč by právě na půdě naší školy nemohla vyrůst další legenda v oboru gastronomie, jakou bezpochyby jsou např. Zdeněk Pohlreich či Roman Paulus? Proč by se na půdě naší školy nemohli zrodit šéfkuchaři, kteří budou vařit poctivé české pokrmy z českých surovin a vrátí českou kuchyni na světovou úroveň? Společnou prací učitelů a žáků se tento cíl nezdá vůbec nemožný.

Charakteristika oboru

Typ studia         Výuční list        Počet let studia Praxe v provozech Elektronické materiály
Denní Ano 3 Ano, plus interní středisko Ano
Školné: 16.000 Kč/rok - informace o platbě viz školné

Vedle všeobecně vzdělávacích předmětů (zejména cizích jazyků - angličtiny a němčiny) se žáci v tomto oboru naučí všem dovednostem potřebným k přípravě jídel teplé a studené kuchyně a zvládnou techniku obsluhy a s ní související činnosti. Seznámí se se zásadami správné výživy, dokáží sestavit jídelní a nápojový lístek, mají přehled o složení jídel a nápojů. Odborné předměty jsou rozšířené o předmět Barmanství, ve kterém získají žáci znalosti a dovednosti z práce barmana (vyučuje Člen České barmanské asociace). Naučí se obsluhovat technická zařízení v gastronomických provozovnách. Výuka probíhá střídavě týden ve škole a týden na smluvním pracovišti s kvalifikovaným odborným vedením. Zdravotní způsobilost pro zvolený obor musí posoudit a písemně potvrdit lékař. Žákům je k dispozici elektronická knihovna.

Přidanou hodnotou oboru studia Kuchař – číšník je praktická výuka na naší škole ve vlastním středisku odborného výcviku. Žáci zde pod vedením učitele odborného výcviku poznávají všechny taje gastronomie. Denně připravují polévku, dvě hlavní jídla, dvě jídla na objednávku, saláty a pokrmy studené kuchyně a moučníky pro vlastní bufet. Všechna jídla se připravují pro různé kategorie strávníků, proto se žáci zároveň naučí přizpůsobovat složení jídelního lístku a chuť jídel různým skupinám strávníků podle věku, pohlaví, pracovního zařazení, zdravotního stavu a životních podmínek. Další výhodou je, že mají naši žáci okamžitou zpětnou vazbu, jejich spolužáci jim okamžitě sdělí, co jim chutnalo a k čemu mají výhrady. Součástí odborného výcviku jsou odborné semináře spojené s praktickou výukou, např.: italská kuchyně, studená kuchyně, pečení vánočního cukroví, zabijačkové hody nebo třeba restaurační moučníky.

Během studia mohou žáci absolvovat certifikované kurzy k rozšíření vědomostí a dovedností (barmanský, sommelierský, baristický, kurz vyřezávání ovoce a zeleniny). Absolventi se uplatní ve všech typech zařízení poskytujících stravovací služby. Zvlášní oblastí, na kterou klademe velký důraz je výchova studentů k podnikavosti.

Úspěšným ukončením studia a vykonáním závěrečné zkoušky podle Jednotného zadání závěrečných zkoušek dosáhne absolvent středního odborného vzdělání a získá výuční list pro výkon svého povolání. Po nezbytném zapracování se absolventi uplatní ve všech druzích a typech podnikatelských subjektů ve svém oboru. Mají rovněž možnost absolvovat na naší škole nástavbový obor Podnikání a dosáhnout tak úplného středního odborného vzdělání.

Hotelová škola Plzeň - kuchař, číšník, barman

22Dubna2018

22.4.2018

Exkurze do Plzeňského Prazdroje

Studentská zpráva z návštěvy pivovaru.

Exkurze do Plzeňského Prazdroje

Číst více...
8Března2018

8.3.2018

Skvělé umístění studentů v soutěži digitální gramotnosti

Národní soutěž digitální gramotnosti - máme bronz!
Naši studenti se zúčastnili od listopadu 2017 do ledna 2018 Národní soutěže digitální gramotnosti vyhlášené Českou společností pro kybernetiku a informatiku. Celorepublikového klání jsme se nijak nezalekli, přestože AHCR v té době ještě nebyla akreditovaným testovacím střediskem ECDL ani dva roky.

ECDL - digitální gramotnost

Číst více...
5Března2018

5.3.2018

Stáž v Ambiente Eska Praha - restauraci oceněné v průvodci Michelin Guide 2017

Vyhodnocení stáže pro Nikolu Dzámovou

Šestitýdenní stáž naší studentky Nikoly Dzámové v restauraci Ambiente Eska v Praze. Restaurace s pekárnou oceněná je aktuálním držitelem ocenění Bib Gourmand v průvodci Michelin Guide 2017.

Stáž Eska Praha

Číst více...
20Února2018

20.2.2018

Hotel Imperial Praha – šesti týdenní stáž - zpráva

Byl jsem na šesti týdenní stáži v restauraci Café Imperial. Tato stáž pro mně byla skvělým přínosem co se týče zkušeností a prací v moderní gastronomii. Naučil jsem se spoustu nových věcí pod vedením úžasného týmu profesionálních kuchařů. Moc děkuji za umožnění této stáže. (fotografie s šéfkuchařem Pšeničkou)
Petr Matiaska

Akademie hotelnictví

Číst více...
16Února2018

16.2.2018

Next-door by Imperial Praha – 6ti týdenní stáž - zpráva

"Mám za sebou šesti týdenní stáž v restauraci Next-door by Imperial plnou moderní gastronomie, profesionálního přístupu a skvělých zkušeností. Mnohé jsem se naučil a byl zapojen i do samotného výdeje jídel. Jsem rád za příležitost tu pracovat a doufám, že jsem tu nebyl naposled."
Jakub Husník

Next-door by Imperial

Číst více...
16Ledna2018

16.1.2018

Cukrářský kurz

Dne 16. 1. 2018 proběhl na naší škole Cukrářský kurz, který byl v letošním školním roce zaměřen na výrobu dezertních a čokoládových cukrovinek. Kurzu se zúčastnili žáci prvního ročníku oboru Kuchař-číšník a zájemci z oboru Hotelnictví.

Cukrářský kurz

Číst více...
5Ledna2018

5.1.2018

Rekvalifikace 2018 – Složitá obsluha hostů – úvodní hodina

Rekvalifikace Kuchař-číšník

 

ve středu 10. 1. 2018 od 16:00 začíná úvodní hodinou kurz Složitá obsluha hostů, který bude plynule navazovat na další kurzy pro získání profesní kvalifikace Kuchař-číšník.

Číst více...
26Pros2017

27.12.2017

Restauratér roku 2017

Lektor Akademie hotelnictví a cestovního ruchu získal ocenění Restauratér roku
Převzato z: http://plzen.cz/gratulujeme-titul-restaurater-roku-2017-miri-plzne/

Číst více...

 HOTELOVÁ ŠKOLA PLZEŇ

Akademie hotelnictví a cestovního ruchu vypisuje studijní obory Cestovní ruch,  Hotelnictví, Kuchař - číšník a Podnikání