Rozhovor s Markem Beštou ze společnosti AZ Catering services

Naším cílem je, aby žáci dostudovali a zůstali v oboru, říká provozní předních plzeňských restaurací Marek Bešta.

Legendární pivnice U Salzmannů i moderní restaurace Osteria Garage patří k provozům, ve kterých absolvují praxi žáci Akademie hotelnictví a cestovního ruchu. Podle vedoucího provozu obou restaurací Marka Bešty ze společnosti AZ Catering services je nezbytné, aby si budoucí kuchaři a číšníci vědomosti získané ve škole vyzkoušeli také v reálném prostředí.

Co bylo impulsem ke spolupráci s Akademií hotelnictví a cestovního ruchu?

Jako všude řešíme i my nedostatek zaměstnanců, nejde ale jen o to. Lamentovat nad tím, že mladí nechtějí pracovat nebo nemají obor rádi, je strašně jednoduché. Přišlo nám lepší postavit se k tomu čelem a říct si ok, pojďme to spolu změnit. Pomohlo i to, že několik mých bývalých spolupracovníků na Akademii vyučuje. Bez pomoci reálných restaurací by to škola měla mnohem těžší. Jsme rádi, že jsme spojili síly, protože nejdůležitější je, aby žáci dostudovali a zůstali v oboru.

Jaká je nastupující generace kuchařů a číšníků?

Určitě jsou jazykově líp vybavení, než jsme byli my. Vyznají se v počítačích a v technologiích, nemají problém s moderními pokladními systémy a také ví, jak zvát lidi na akce prostřednictvím sociálních sítí. Horší to je, když
mají něco spočítat z hlavy, bez kalkulačky. V některých věcech jsou zkrátka lepší, v jiných ne. Nejsou tak ukáznění, na druhou stranu jsou sebevědomější. Rozhodně bych se na dnešní generaci nedíval kriticky.

Jak náročnou práci žákům v rámci praxí svěřujete?

Je to samozřejmě jiné u prváků a jiné u třeťáků, kteří už něco umí. A také to je hodně individuální. Kluci i děvčata dostanou u nás hodně prostoru, záleží jenom na nich. Praxe jsou náročné i pro naše zaměstnance a je důležité, že máme lidi, které baví se o někoho starat. Výhodou je, že nás ve společnosti pracuje relativně hodně, takže vždy najdeme někoho, kdo svoje zkušenosti rád předává. Kromě školní praxe dostanou u nás ti nejšikovnější žáci také příležitost si přivydělat. Bereme je i na nadstandardní akce, jakými jsou například degustační večery.

Marek Bešta

Aktuality a akce školy

ISIC

Rádi bychom vás informovali, že si u nás můžete nově nechat udělat ISIC kartu. Pod článkem naleznete dokument, který stačí vytisknout, vyplnit a ...

23. 4. 2024


Naši žáci odjeli na…

Dne 7. 4. 2024 odjelo 23 žáků z oboru Kuchař - číšník na odbornou stáž s programem Erasmus+ do slovenské Bratislavy a do německého Bad ...

15. 4. 2024


Dubnové akce v salonku AHCR

Letošní duben je nadmíru nabitý gastronomickými zážitky. První skvělá akce se uskutečnila dne 4. 4. 2024 v našem školním ...

10. 4. 2024


Pozvánky k přijímací…

Vážení uchazeči o studium na naší škole a vážení zákonní zástupci, dne 27. 3. 2024 vám byly na vaši e-mailovou ...

27. 3. 2024


Gastro Kroměříž 2024

V úterý 19.3. 2024 jsme se s kuchařským a sommelierským týmem zúčastnili soutěže Gastro Kroměříž 2024. Za tým kuchařů byl ...

25. 3. 2024


Rozhovor s Markem Beštou ze…

Naším cílem je, aby žáci dostudovali a zůstali v oboru, říká provozní předních plzeňských restaurací Marek Bešta. ...

13. 3. 2024


Exkurze do pivovaru…

Součástí studia oboru Hotelnictví jsou také různé exkurze, při kterých si žáci mohou vyzkoušet, co se naučili ve škole. Jednou ...

29. 2. 2024


Těšínská karafa 2024

Letos proběhl již 17. ročník sommelierské soutěže TĚŠÍNSKÁ KARAFA 2024, kterou, pod záštitou Asociace someliérů ČR, ...

21. 2. 2024


Den pohádek pro MŠ - 15.…

Jednou z činností, kterou se žáci Cestovního ruchu učí, je příprava programu pro Mateřské školky. Tentokrát si vymysleli zábavu v ...

15. 2. 2024


Valentýnské menu 15.2.2024

Dne 15.2.2024 uspořádali žáci třídy HT4 (Hotelnictví) banketní večeři v salonku AHCR. Večeře byla na téma Svatý Valentýn a vše se ...

15. 2. 2024