Absolventi školy Akademie hotelnictví a cestovního ruchu najdou široké uplatnění

Absolventi školy Akademie hotelnictví a cestovního ruchu najdou široké uplatnění

Soukromá střední škola v Plzni Skvrňanech je skvělou volbou pro mladé lidi, kteří milují cestování nebo rádi experimentují v kuchyni.

Absolventi školy

„Praxe je pro nás na prvním místě,“ říká ředitelka Akademie hotelnictví a cestovního ruchu

Akademie hotelnictví a cestovního ruchu už více než dvacet let úspěšně vychovává manažery hotelového provozu, kuchaře, číšníky, recepční, průvodce v turistickém ruchu, animátory, ale třeba i ředitele a majitele cestovních agentur a hotelů. Dvě třetiny absolventů pokračují ve studiu na vysokých školách.

Podle ředitelky Akademie hotelnictví a cestovního ruchu Mgr. Jany Linhartové studenti na škole oceňují především přátelskou a vstřícnou atmosféru a vyučování zaměřené na praktické dovednosti. V průběhu studia mají možnost učit se od těch nejlepších kuchařských mistrů a odborníků na cestovní ruch. Praxi absolvují v různých typech hotelových i restauračních provozů v Čechách nebo třeba v sousedním Bavorsku, jako animátoři pracují v luxusních resortech v oblasti Středomoří. Skvělou příležitostí naučit se podnikat je školní „Byistro“ a malá studentská restaurace nazývaná „Salónek“, které studenti sami provozují. Organizují gastronomické události, jako jsou bankety, rauty, dny otevřených dveří, svatby a další aktivity jak na své půdě, tak i mimo školu formou cateringu.

Akademie podporuje individuální růst, každý může uplatnit svoji kreativitu, osobitý přístup, talent a nadání. Prostřednictvím kurzů se studenti zdokonalují v mnoha dovednostech, mimo jiné v sommelierství, výrobě sushi, baristice nebo přípravě zvěřiny. Na práci v cizině je připraví výuka dvou jazyků, zaměřená zejména na znalost termínů a komunikaci z jejich oboru.

img-20220303-190825_denik

„To vše by samozřejmě nebylo možné bez našich skvělých pedagogů a mistrů. Patří mezi ně garant oboru Bc. Pavel Kadeřábek, učitel hotelnictví Ing. Martin Heřmánek nebo mistři odborného výcviku, Robert Habr, který učí stolničení, a Filip Vracovský, kuchař, “ uvedla ředitelka školy Mgr. Jana Linhartová.

Při gastronomických akcích a událostech, které škola zajišťuje, přenechávají odborní učitelé značnou řadu organizačních a přípravných činností na samotných žácích a výsledky jejich snažení jen korigují nebo usměrňují správným směrem. Studenti si sami vybírají kolegy na realizaci jednotlivých akcí z řad spolužáků, provádějí kalkulace, tvoří plakáty, menu, obvolávají stálé zákazníky, provádějí vyúčtování akcí a nesou velkou míru zodpovědnosti za konkrétní události. „S čistým svědomím můžeme tvrdit, že naše studenty v rámci oboru gastronomie pustíme dál než jinde!“ říká ředitelka školy Mgr. Jana Linhartová.

Pro studenty je kvalitní praxe základním klíčem k jejich budoucímu úspěchu, škola proto systematicky buduje spolupráci s předními plzeňskými společnostmi, jako jsou Hospodská – RCBG, AZ Catering, řetězec kaváren CrossCafe a další. Za zmínku rozhodně stojí i rozvíjející se spolupráce s ikonickým Grandhotelem Pupp v Karlových Varech. V zahraničí mohou studenti pravidelně vykonávat praxi v bavorské obci Lam v Hotelu Sonnenhof****. „S našimi studenty jsou v Bavorsku natolik spokojeni, že se nám podařilo vyjednat stipendijní program pro dva studenty ročně. Zahajujeme také mezinárodní spolupráci v rámci programu Erasmus+, což do budoucna znamená gastronomické objevování slovenské Bratislavy (partnerská škola Súkromná stredná odborná škola – Gastroškola), nebo německého Bad Reichenhallu (partnerská škola Die Steigenberger Akademie),“ upřesnila ředitelka školy Mgr. Jana Linhartová.

V rámci praxí studenti oboru hotelnictví v tomto roce navštívili „Prague Bar show“ – největší nápojovou a barmanskou přehlídku či „Bidfood Expo“ největší kuchařský veletrh v ČR. Díky exkurzi s názvem „Praha – královna české gastronomie“ se seznámili s provozem předních pražských restaurací. V rámci předmětu Potraviny a výživa navštívili velkoobchod Makro, kde mohli vidět i „ochutnat“ funkci dodavatelsko odběratelského řetězce. Každoročně se seznamují s výrobou a servisem šumivých vín ve společnosti Bohemia Sekt nebo piva v malých i velkých pivovarech. Nechybí ani návštěva proslulých lázeňských měst. V roce 2022 to byly Mariánské Lázně a komplex šesti lázeňských hotelů, v roce 2023 studenti navštívili Františkovy Lázně a tamní hotel Pawlik****.

img-20220303-190848_denik-150

Výhodou studia na Akademii hotelnictví a cestovního ruchu je jednoznačně jeho univerzálnost. Absolventi umí dobře komunikovat, díky znalosti gastronomického servisního cyklu umí doporučit a prodat, zvládnou vyřešit reklamaci a ovládají praktické základy ekonomických pojmů jako kalkulace, vyúčtování, marže, náklady, výnosy a podobně. Mnoho těchto znalostí je dále přenositelných i mimo obor gastronomie.

Převzato z: Plzeňský deník.cz (12.06.2023). Online. https://pr.denik.cz/doporucujeme/akademie-hotelnictvi-a-cestovniho-ruchu-stredni-skola-s-r-o-20230612.html [citováno 2023-12-18].

Aktuality a akce školy

Kurz Principy vedení…

Ve dnech 13. -15. 5. 2024 se v naší škole uskutečnil 3denní kemp s názvem Principy vedení podniku. Kurz vedl pan Petr Němeček, který tyto kurzy ...

včera


Výsledky 1. kola…

Vážení uchazeči a zákonní zástupci, dnes, 15. 5. 2024, byly vyhlášeny výsledky přijímacího řízení. ...

15. 5. 2024


Budoucí kuchaři a…

V Plzeňském deníku vyšel článek o našich žácích, kteří se zúčastnili stáže z programu Erasmus+. Více si přečtěte v ...

14. 5. 2024


Ti dva z Lyonu - 25.4.2024

Dne 25. 4. 2024 se u nás v salonku uskutečnila speciální akce s názvem Ti dva z Lyonu. Celou banketní večeři připravila třída HT3 a ...

29. 4. 2024


ISIC

Rádi bychom vás informovali, že si u nás můžete nově nechat udělat ISIC kartu. Pod článkem naleznete dokument, který stačí vytisknout, vyplnit a ...

23. 4. 2024


Naši žáci odjeli na…

Dne 7. 4. 2024 odjelo 23 žáků z oboru Kuchař - číšník na odbornou stáž s programem Erasmus+ do slovenské Bratislavy a do německého Bad ...

15. 4. 2024


Dubnové akce v salonku AHCR

Letošní duben je nadmíru nabitý gastronomickými zážitky. První skvělá akce se uskutečnila dne 4. 4. 2024 v našem školním ...

10. 4. 2024


Pozvánky k přijímací…

Vážení uchazeči o studium na naší škole a vážení zákonní zástupci, dne 27. 3. 2024 vám byly na vaši e-mailovou ...

27. 3. 2024


Gastro Kroměříž 2024

V úterý 19.3. 2024 jsme se s kuchařským a sommelierským týmem zúčastnili soutěže Gastro Kroměříž 2024. Za tým kuchařů byl ...

25. 3. 2024


Rozhovor s Markem Beštou ze…

Naším cílem je, aby žáci dostudovali a zůstali v oboru, říká provozní předních plzeňských restaurací Marek Bešta. ...

13. 3. 2024