Jak chutná Plzeň v zimě na talíři?
Vánoce. Každý se na ně těší. Někdo kvůli jejich duchovnímu poselství, další na dárky a kopec bramborového salátu. Někomu se nechce do školy.
Troufnu si ale říct, že většina z nás doufá, že utichne všeobecný shon, který nás všude obklopuje, a nám bude dopřáno pobýt s těmi, které máme rádi.
V gastronomii patří předvánoční čas a oslavy Nového roku k obdobím, kdy přivítáme nejvíc zákazníků a dosáhneme na nejvyšší tržby. O nějakém klidu tedy nemůže být řeč.
Přesto jsou vánoční svátky dny, kdy kolegové s odrostlými dětmi nebo bez dětí, berou směny za ty, kteří mají doma škvrňata. Protože to tak zkrátka má být…
Asi všichni známe klasická vánoční jídla. Rybu s bramborovým salátem, nebo houbového kubu. Přijde mi zbytečné o nich psát. Málokdo, ale zná tradiční jídla našeho kraje, která se sice neváží přímo ke Štědrému dni, ale zahřát se jimi můžeme kdykoli v průběhu zimy.
Tak schválně…
Kdo zná třeba „plzeňskou štrachandu“?
Jsou to brambory zapečené s vydatnou porcí škvarků, hub a někdy i uzeného masa…
Slyšeli jste už o „pískorkách“?
Tahle bramborová specialita (placky pečené, nebo smažené) se podávala nejčastěji na sladko obalená v cukru se skořicí, nebo s vydatnou porcí švestkových povidel. Někdo je ještě potíral tvarohem, nebo zakapal smetanou…. (To je kalorická bomba, co?)
A v Plzni nemohou scházet ani pivní polévky…
Sladké, se smetanou, žloutky a voňavým kořením… Nebo „sprosté“ s česnekem a kmínem. Vždycky, ale důkladně zahřejí, a to se teď docela hodí, ne?
Každému bych ostatně popřál, ať mu život servíruje, a to nejen na talíři, to, co má rád. A držím nám všem palce, ať tomu jdeme co nejvíce naproti. Protože ty nejlepší věci nejsou zadarmo (ne, opravdu tím nemyslím peníze) a musíme se o ně přičinit.
Filip Vracovský
Šéfkuchař Akademie hotelnictví a cestovního ruchu s.r.o.
Jednatel společnosti PLZEŇSKÁ ŠUNKOVNA s.r.o.
Gastronomický poradce
Spoluautor Kuchařky pro syna a Plzeň na talíři
Gastrojobs.cz
Blog IDNEScz
Aktuality a akce školy
Výsledky 1. kola…
Vážení uchazeči a zákonní zástupci, dnes, 15. 5. 2024, byly vyhlášeny výsledky přijímacího řízení. ...
15. 5. 2024
Budoucí kuchaři a…
V Plzeňském deníku vyšel článek o našich žácích, kteří se zúčastnili stáže z programu Erasmus+. Více si přečtěte v ...
14. 5. 2024
Ti dva z Lyonu - 25.4.2024
Dne 25. 4. 2024 se u nás v salonku uskutečnila speciální akce s názvem Ti dva z Lyonu. Celou banketní večeři připravila třída HT3 a ...
29. 4. 2024
ISIC
Rádi bychom vás informovali, že si u nás můžete nově nechat udělat ISIC kartu. Pod článkem naleznete dokument, který stačí vytisknout, vyplnit a ...
23. 4. 2024
Naši žáci odjeli na…
Dne 7. 4. 2024 odjelo 23 žáků z oboru Kuchař - číšník na odbornou stáž s programem Erasmus+ do slovenské Bratislavy a do německého Bad ...
15. 4. 2024
Dubnové akce v salonku AHCR
Letošní duben je nadmíru nabitý gastronomickými zážitky. První skvělá akce se uskutečnila dne 4. 4. 2024 v našem školním ...
10. 4. 2024
Pozvánky k přijímací…
Vážení uchazeči o studium na naší škole a vážení zákonní zástupci, dne 27. 3. 2024 vám byly na vaši e-mailovou ...
27. 3. 2024
Gastro Kroměříž 2024
V úterý 19.3. 2024 jsme se s kuchařským a sommelierským týmem zúčastnili soutěže Gastro Kroměříž 2024. Za tým kuchařů byl ...
25. 3. 2024
Rozhovor s Markem Beštou ze…
Naším cílem je, aby žáci dostudovali a zůstali v oboru, říká provozní předních plzeňských restaurací Marek Bešta. ...
13. 3. 2024
Exkurze do pivovaru…
Součástí studia oboru Hotelnictví jsou také různé exkurze, při kterých si žáci mohou vyzkoušet, co se naučili ve škole. Jednou ...
29. 2. 2024